13 listopada 2014

Krem bananowy z czekoladą / czekobanan

Pewnego dnia, w domu posiadałam znaczną ilość (dobrze) dojrzałych bananów. Część z nich poszła na nasz ulubiony chlebek bananowy - klik, a część do kremu bananowego z czekoladą. Inny przepis na konfiturę, z wykorzystaniem bananów, znajduje się już na blogu - klik. Krem - czekobanan - jest bardzo smaczny, z wyczuwalnym smakiem banana i gorzkiej czekolady. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady (a warto do tego przepisu, użyć jak najlepszej jakości czekolady), możecie dodać mleczną, wtedy zrezygnujcie z cukru, lub dodajcie go tylko do smaku. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje mało czasu. Polecam. Dobra alternatywa dla popularnego kremu czekoladowo-orzechowego ;)

Składniki (na 2 małe słoiki):
- 4 dojrzałe banany
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru pudru



Banany obrać i pokroić w plastry. Umieścić w garnku, zalać wodą i zagotować. Gotować ok 5 min, aż banan się rozpadnie (jeśli nie będzie chciał, potraktujcie masę blenderem). Zdjąć z ognia, dodać cukier puder i połamaną gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia się bananów. 


Gorący krem przekładać do wyparzonych słoików. Odstawić w chłodne miejsce do wystudzenia.

Smacznego!


11 komentarzy:

  1. Sama taki robię - jest pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale bym zjadła takie rogale pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis! Jeszcze nie robiłam, ale zrobię :) Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę wypróbować! Bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda.
    Na pewno wypróbuję.
    A jak długo może stać zamknięty w słoiczku??
    ma.ko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas stał ok 2 tygodni ;) Bo zrobiłam 3 słoczki :) A znika w mgnieniu oka :)

      Usuń
  6. nie mogę oderwać wzroku od tego kremu I-D-E-A-L-N-Y!

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kiedyś podobny krem. Był rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.