Pyszne, kolejne owsiane ciasteczka na moim blogu. I kolejne bez jajek (tutaj poprzedni przepis). Jak ti przy takiej wersji ciastek - robi się je łatwo i szybko i szybko znikają. Plusem tych ciastek jest to, że możemy, przy użyciu foremek, nadać im dowolny kształt, wielkość. Jeśli nie posiadamy foremek, możemy je upiec w postaci owsianych batoników lub uformować dowolny kształt rękoma. Dla osób na diecie bezglutenowej - płatki owsiane bezglutenowe.
Inne przepisy na owsiane ciasteczka:
Składniki (na 6 dużych ciastek):
- 1 banan
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- 1/4 szklanki posiekanych dowolnych orzechów (włoskich, laskowych, pekan itp)
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka syropu z agawy lub drobnego cukru*
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- plus opcjonalnie 50g gorzkiej czekolady
Banana rozgnieść widelcem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Za pomocą okrągłej foremki, formować ciastka (na 1 ciastko wchodzą 2 płaskie łyżki masy).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut.
Zostawić do całkowitego wystudzenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Zamaczać w niej ciastka do połowy, lub w całości lub tworzyć "esy floresy" ;)
* syrop z agawy lub cukier dodać kiedy banan nie jest bardzo dojrzały i masa wydaje się mało słodka
Wyglądają bardzo kusząco!
OdpowiedzUsuńprezentują się przepysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciastka :) Uwielbiam owsiane :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, schrupałbym bez chwili wahania! :D
OdpowiedzUsuńPyszne, zdrowe ciasteczka! Pochrupałabym :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takich ciasteczek.
OdpowiedzUsuń