Coś pysznego. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Delikatne i puszyste jak chmurka. Do tego ta czekoladowa polewa - niebo w gębie. W minione święta Wielkanocne, ciasto było hitem! Polecam. Na wierzch, zamiast polewy, można dodać owoce i ulubioną galaretkę.
Składniki (na dużą tortownicę o średnicy 23cm):
* biszkopt:
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1,5-2 szklanki cukru
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* masa serowa:
-0,5 kg sera mielonego z wiaderka
- 0,5 l śmietany kremówki (UHT, mocno schłodzonej)
- 1 galaretka
- 1 szklanka wrzątku (250 ml)
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolay
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml mleka
- 8 jajek
- 2 szklanki mąki
- 1,5-2 szklanki cukru
- 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* masa serowa:
-0,5 kg sera mielonego z wiaderka
- 0,5 l śmietany kremówki (UHT, mocno schłodzonej)
- 1 galaretka
- 1 szklanka wrzątku (250 ml)
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolay
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml mleka
Biszkopt:
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy.
Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka").
Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości ok. 60cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do wystudzenia. Boki biszkopta oddzielać nożykiem, dopiero gdy biszkopt będzie wystudzony.
Masa serowa:
Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku. Ostudzić
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać ser. Następnie wlać ostudzoną galaretkę. Miksować na średnich obrotach przez 5 minut.
Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masa. Wsadzić do lodówki do stężenia masy. Przed podaniem polać polewą czekoladową.
Bardzo ciekawy przepis na sernik na zimno:) Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania :)
UsuńWygląda smacznie! :)
OdpowiedzUsuńło matko , ale bym zjadła takiego sernika.
OdpowiedzUsuńIdealny do kawy ;-)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak to możliwe, ale nigdy nie jadłam sernika na cieście biszkoptowym. Przepis mnie bardzo zaciekawił, więc dopisuję go do listy "co upichcić w najblizszym czasie".
OdpowiedzUsuńPiękny serniczek :) Zjadłabym z przyjemnością! :)
OdpowiedzUsuńCudny! :D
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! :D
OdpowiedzUsuńOj, nie lubię sernika.
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie.:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤
Świetny przepis, przekonałam się ostatnio do serników na zimno i muszę przyznać, że są świetnie, Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń