Przyznam się szczerze, że nigdy w życiu nie słyszałam o tym świątecznym deserze. Ale jest pyszny. Serio! Tradycyjną moczkę robiło się na wywarze z warzyw i łączyło się go z piernikiem namoczonym w piwie. Na takie połączenie, jeszcze się nie odważyłam - moja moczka podana jest w wersji deserowej. Konsystencją przypomina piernikowy budyń.
Składniki (na 3 porcje):
- 250g pierników bez lukru
- 1/2 szklanki kompotu z suszu
- 50g migdałów
- 100g suszonych owoców (użyłam śliwek i daktyli)
- 1/5 litra wody
- 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
- opcjonalnie 1/3 szklanki ciemnego piwa (np karmi)
- płatki migdałów
- cynamon
Przygotowanie w Tefal Companion:
Do misy miksera założyć ostrze do wyrabiania. Pierniki połamać na pół, dodać pozostałe składniki. Założyć koszyk do gotowania na parze. Ustawić obroty:5, temperatura: 100 C, czas: 20 minut. Po upływie czasu, ustawić obrotu:12 czas: 3 minuty.
Przygotowanie tradycyjne:
Pierniki, migdały i suszone owoce posiekać. Zalać wodą, kompotem i piwem. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, aż piernik się rozpuści. Pod koniec gotowania całość zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego budyniu.
Przed podaniem posypać płatkami migdałów i oprószyć cynamonem.
To taka skromna moczka ;) Brakuje rodzynek, orzechów włoskich i laskowych, fig, suszonych moreli, czekolady gorzkiej, kakao, miodu i powideł śliwkowych. W przyszłym roku spróbuj takiej, będziesz zachwycona :)
OdpowiedzUsuńO kurka wodna! to u Ciebie moczka na bogato :) Na pewno spróbuję :) może uda się jeszcze w tym roku przygotować porcję na bogato :) Dzięki za przepis :)
UsuńPrzepis, w sensie link podeślę Ci na priv na FB, nie będę tu spamować :)
Usuńmogę też prosić przepis? :) kasioolek91@o2.pl będę wdzięczna :)
UsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuń