11 września 2012

Pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Jedno z naszych ulubionych dań z piersi z kurczaka. Ot zwykła pierś, do tego suszone pomidory i mozzarella, która po przekrojeniu mięsa pięknie się ciągnie. Czego chcieć więcej ? Razem z sałatką z pomarańczą i mozzarellą (przepis klik) stanowią idealne połączenie.


Składniki (dla 2 osób):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 4 połówki pomidorów suszonych w zalewie
- 0,5 kulki mozzarelli
- 1 jajko
- bułka tarta
- S&P
- olej do smażenia


 
Piersi z kurczaka przeciąć na pół, ale nie do końca, tylko tak aby uzyskać większą pierś. Dokładnie rozbić. Posolić i popieprzyć. Nałożyć po 2 połówki pomidorów, pociętych w plasterki oraz połowę mozzarelli. Zwinąć jak devolaj'a. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i w bułce tartej.
Smażyć na głębokim oleju, dobrze rozgrzanym, lecz na małym ogniu, aby mięso zdążyło się usmażyć w środku. Jeśli boicie się, że mięso będzie surowe, wstawcie je na 15 min do piekarnika.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. To jedno z moich ulubionych nadzien do kurzego cyca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to danie! Ostatnio robiłam identyczne, lecz zapiekane w piekarniku, bez panierki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, uwielbiam tak zapiekanego kurczaka. :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.