Jako, że mój mąż jest obsesyjnym zjadaczem pizzy/zapiekanek postanowiłam, któregoś dnia zrobić samodzielnie pizzę, bez kupnego spodu. Długo szukałam przepisu na idealne ciasto do pizzy, aż w końcu udało mi się znaleźć. Nie jest to ciasto dla smakoszy ekstra cienkiego spodu do pizzy, ale pozostałym powinno smakować. Nam smakowało i z chęcią do tego przepisu wracamy :) Pizza, z wykorzystaniem tego ciasta, pojawiła się u nas w weekend. Tym razem w wersji kurczakowo-szpinakowej.
Składniki:
* ciasto idealne:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 op drożdży instant (7g)
- 200ml mleka
- 50 ml przegotowanej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
* sos pomidorowy*:
- 1 puszka pomidorów obranych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- duża szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii (lub 1 łyżeczka posiekanej świeżej)
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 2 ząbki przeciśnięte przez praskę)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 op mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach)
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kulki sera mozzarella
- 50g sera cheddar
Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżeczką mąki, w 5 łyżkach letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min.
Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, wodę, resztę mleka i wyrośnięty rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto wyłożyć do nasmarowanej oliwą miski. Odstawić na 1h do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Pierś pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną cebulę. Podsmażyć do zeszklenia się cebuli. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie odparować.
Pomidory umieścić razem z przyprawami i octem balsamicznym w blenderze i dokładnie zmiksować. Sos ten można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilę powyrabiać, jeśli istnieje konieczność, delikatnie podsypać mąką. Podzielić na 2 części (lub tak jak ja na 4). Dwie blaszki posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia (ew. nagrzać kamień do pizzy), na środek położyć ciasto i dłonią rozprowadzić ciasto na kształt koła. Nałożyć sos i ułożyć farsz szpinakowo-kurczakowy. Posypać startym cheddarem i poukładać plastry mozzarelli.
Piec w 220 °C ok 20 min, do zarumienienia spodu pizzy.
Podawać z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Mmmm... domowa pizza <3 a połączenie sera i szpinaku jest jednym z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńNo, wierzch smakowity. :) Domowa pizza mi smakuje sto razy bardziej niż jakaś kupna.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pizzę ze szpinakiem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz przygotowywałam pizzę ze szpinakiem, ale wyszła naprawdę dobra. I nawet nie spodziewałam się, że połączenie pieczarek ze szpinakiem będzie aż tak smaczne. Super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała :) Połączenie szpinaku i pieczarek jest dla nas najlepsze :) Szpinak bez pieczarek, to nie szpinak ;) hehe
Usuńwszystko co ma w sobie szpinak jest cudne ;))
OdpowiedzUsuńA to 50 ml wody gdzie idzie??
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, za usunięcie :(
UsuńNie ten przycisk! Dzięki za poradę! Spróbuję zrobić ciasto wg Pana zaleceń - wegańskie ciasto :) Sama woda, mąka i oliwa :) Bez mleka i jajek, jak Pan napisał.