Jedna z moich ulubionych propozycji podania sera camemberta na ciepło. Szybka i smaczna przekąska dla wielbicieli serów pleśniowych. Idealnie komponuje się z żurawiną lub tak jak ja z czosnkiem i rozmarynem. Polecam. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu.
Składniki:
- 1 krążek sera camembert
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- świeży rozmaryn
Ser camembert naciąć i w nacięcia powciskać obrany i pokrojony w kawałki czosnek. Ser owinąć szynką parmeńską (w razie konieczności skorzystać z wykałaczki, aby spiąć szynkę).
Tak przygotowany ser umieścić na blaszce, na której umieścić gałązkę świeżego rozmarynu.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 20 minut (uważać, aby czosnek się nie spalił). Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
Jak sie cudownie rozlewa...
OdpowiedzUsuńMmm... Wspaniałe polączenie, po prostu je uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńcudownie. :)
OdpowiedzUsuńwyglada smakowicie;) byc moze sprobuje;)
OdpowiedzUsuńmniam uwielbiam
OdpowiedzUsuńwygląda bosko:)
OdpowiedzUsuńna pewno kiedyś z nim zgrzesze:D
Uwielbiam camembert zapiekany,często kupuję camembert w Lidlu z produktów linessa,do zapiekania idealny.
OdpowiedzUsuń