Ciasto jest przepyszne i do tego banalne w wykonaniu. Ot zwykłe/niezwykłe kruche ciasto przełożone budyniem. Po spróbowaniu jednego kawałka, ma się ochotę na kolejny i tak dalej... Ciasto idealnie słodkie. Z blachy znika w mgnieniu oka. Kroi się go idealnie, tylko należy pamiętać, żeby przed podaniem całkowicie ciasto wystudzić. Polecam z czystym sumieniem, nie tylko do niedzielnej kawki ;)
Składniki:
- 4 żółtka
- 1 niepełna szklana cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany (użyłam zwykłej 18%)
- 1 łyżka octu
- 200g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker'a
- 900 ml mleka
Budynie ugotować w mleku i przestudzić.
Z pozostałych składników wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich zawinąć w folię i wsadzić na 30min do zamrażalnika.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na grubych oczkach jedną część ciasta. Wyłożyć budyń, równomiernie go rozprowadzając. Na budyń zetrzeć drugą kulkę ciasta.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 45 min.
Ostudzić przed podaniem.
Smacznego!
____________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
fajne ;))) zapisuję
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, proste i pyszne :)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńu mnie też dzisiaj ciasto z budyniem oetkera:)
OdpowiedzUsuńAlez apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, to lubię!
OdpowiedzUsuńNiby nie przepadam za budyniem, ale ciacho wygląda mega zachęcająco. :-)
OdpowiedzUsuńWierzę w pyszność tego ciasta! Ale z czystej przekory użyję innego proszku do pieczenia (zobaczymy czy wyjdzie ;)), a budyń zrobię z żółtkami, z przepisu z "Kuchni polskiej" (to taki oldschoolowy, jaki powinien znajdować się kruchych babeczkach z kremem śmietankowym- Pamiętacie?).
OdpowiedzUsuńProszę mi zadziorność wybaczyć, bo ciasto na prawdę podbiło moje serce.
Pozdrawiam :)