Potrawa w wykonaniu mojego Męża. Zarówno jajka jak i sosy - czosnkowy i słodko-kwaśny. Powiem Wam tak - uwielbiamy te jajka. Pierwszy raz mieliśmy je na kolację ponad rok temu i dopiero niedawno wróciliśmy do tej potrawy. Pyszne. Super pomysł na postny obiad czy jako przystawka do kolacji. Polecam!
Składniki (dla 2 osób):
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 jajko surowe
- bułka tarta
- przyprawy (wg uznania): papryka słodka i ostra, oregano, suszona bazylia, sól, pieprz.
Jajka na twardo obrać ze skorupek. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Surowe jajko rozkłócić z solą i pieprzem. Ugotowane jajka obtoczyć w jaku, później w bułce i znowu w jajku i bułce (tzw. podwójna paniera). Smażyć na głębokim oleju, porządnie rozgrzanym.
Podawać z ulubionymi sosami - u nas czosnkowy i słodko-kwaśny.
Sos słodko-kwaśny:
- dżem ananasowy lub brzoskwiniowy
- ketchup
- curry
Dżem wymieszać z ketchupem w proporcji 2:1 (czyli na 2 łyżki dżemu dodać 1 łyżkę ketchupu), dodać max.1 płaską łyżeczkę curry (najlepiej zacząć od 0,5 łyżeczki i dodawać do smaku). Dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki w celu połączenia się składników.
Smacznego!
Wygląda smakowicie :) Pomysł genialny, prosty, a efekt super! :)
OdpowiedzUsuńmmmmmm pychotka!!! Zwykłe jajko a jednak niezwykłe :D
OdpowiedzUsuńhm, ale fajny pomysł na jajko. :)
OdpowiedzUsuńJajka w panierce? Nigdy nie spotkałam się z tym pomysłem. Interesujące :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj :) Dobry pomysł na szybki, bezmięsny obiad :)
UsuńPierwsze widzę, pierwsze słyszę !
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować !
OBSERWUJĘ !
A myślałem, że się surowe obiera i smaży, ale później pomyślałem, żeby były okrągłe to trzeba upiec w skorupkach
OdpowiedzUsuń