26 marca 2013

Gotowany sernik na herbatnikach

Pierwszy raz w życiu gotowałam jakiekolwiek ciasto! Nawet nie myślałam, że można ugotować sernik! A tu proszę. Ten gotowany niczym nie odbiega, od tego pieczonego. Więc jeśli nie macie piekarnika, lub po prostu nie chce Wam się piec, polecam ugotować sernik! Nie będziecie żałować :) Ciasto jest bardzo delikatne i kremowe w smaku. Jeśli chcecie możecie dodać rodzynki do masy.

Składniki:
- 1kg twarogu mielonego (użyłam gotowego w wiaderkach)
- 200g masła
- 4 jajka
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mleka
- 300g herbatników (jeśli użyjecie blaszki o podobnych wymiarach do mojej, więcej herbatników jest potrzebne jeśli blaszka będzie większa)
- 4 łyżeczki kakao
- 8-10 łyżek cukru
* polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100ml mleka
- 1 łyżka cukru

W dużym garnku rozpuścić, na małym ogniu, masło. 
W misce zmiksować żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać ser.
Masę serową dodać do rozpuszczonego masła. Cały czas mieszając podgotować (uwaga! masa na początku będzie rzadka, ale z czasem zacznie gęstnieć). Kiedy masa zgęstnieje, dodać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na ogniu. Odstawić.
Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciepłej masy serowej. Garnek postawić na mały ogień i podgrzewać, aż cała piana zostanie dobrze rozprowadzona. Zestawić garnek z ognia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatnikach (również po bokach). Wylać połowę masy, zakryć drugą warstwą herbatników. Do pozostałej masy dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć ostatnią porcją herbatników. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie przygotować polewę.
Czekoladę połamać na małe kawałki. Zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i masło. Wymieszać do uzyskania błyszczącej i gładkiej polewy. Oblać ciasto.
Wstawić do lodówki na noc.

Smacznego! 



Źródło: blog 'Domi w kuchni'


4 komentarze:

  1. U nas w domu też się robi podobny, ale nie dodajemy kakao, tylko rodzynki, skórkę pomarańczy i takie inne podobne :) Twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcie. Delikatne, jak zapewne sam smak sernika. :) Nigdy nie robiłam podobnego typu tego ciasta, ale kusi, by to zmienić...

    OdpowiedzUsuń
  3. a jak długo trzeba gotować całą masę? kusi mnie, żeby wyczarować taki sernik na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od jakości sera :) Ja gotowałam ok.15-20 minut, następnie dodałam mleko z mąką ziemniaczaną.

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.