16 lipca 2013

Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi

Mimo, iż pogoda nas w to lato za bardzo nie rozpieszcza, polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw, że będzie za bardzo kwaśne. Ciasto pieczone jest bez proszku do pieczenia. Podczas pieczenia pięknie rośnie, tylko po to, aby pod koniec - opaść. Nie przejmujcie się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie!


Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ):
- 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru (50-60g)
- 2,5 czubatej łyżki mąki pszennej
- sok 1 średniej cytryny
- skórka z 1 średniej cytryny
- szczypta soli
- 0,5 szklanki śmietany kremówki (mocno schodzona)
- 2 łyżki cukru pudru + ew. do posypania
- owoce sezonowe (u mnie borówka i maliny)

 


Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Dodać mąkę, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez 50-60 minut.
W razie, gdyby ciasto za bardzo przypiekało się z góry, przykryć folią aluminiową. Ciasto wystudzić (najlepiej w lodówce). Wyjąć z formy, dopiero po porządnym schłodzeniu.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder (ilość wg własnego uznania - u mnie 2 łyżki).
Ubitą śmietanę przełożyć na ciasto. Udekorować owocami i schłodzić w lodówce. Opcjonalnie, przed podaniem, oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!







* przepis pochodzi z bloga 'Every Cake You Bake' z moimi modyfikacjami

14 komentarzy:

  1. To ciasto wygląda naprawdę smakowicie.
    Czy foremka powinna być wysmarowana jakimś tłuszczem, albo wyłożona papierem. Czy cisto wylane prosto do foremki nie będzie sprawiało trudności przy wyjmowaniu.

    Czy zamiast śmietany może być budyń, albo gęsty sos waniliowy?

    withlovetocook.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Ania Weis dziękuję za miłe słowa.
      Co do foremki, to już poprawiłam. Ja w tym przypadku użyłam papierowej formy do pieczenia, ale zwykła blaszana/teflonowa wyłożona papierem do pieczenia będzie ok. Należy pamiętać, aby ciasto wyjąć z formy (po delikatnym odkrojeniu brzegów ciasta od formy), bo inaczej ciasto się rozwali.
      Jeśli chodzi o budyń czy sos waniliowy, to wydaje mi się, że będzie za ciężki. Ciasto jest "piankowate", więc na wierzch najlepiej położyć coś lekkiego, albo po prostu same owoce.

      Usuń
    2. Dziękuje. Właśnie ostatnio kupiłam w nadmiarze jogurty i już jakoś nie mam ochoty żeby je jeść z ziołami i czosnkiem i ten grecki chowa się na końcu lodówki za cała masą innych smakołyków, ale już wiem jak go wykorzystam na weekend :)

      Usuń
    3. @Ania Weis proszę bardzo :) Daj znać, czy smakowało :)

      Usuń
    4. Oczywiście chodziło mi, o to, żeby ciasto wyjąć z formy, dopiero po porządnym wystudzeniu i schłodzeniu, bo inaczej się rozwali. Ehhh nie ma to jak skrót myślowy ;)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie. Lekko i letnio, po prostu chce się sięgnąć po kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi się spodobało to ciasto! Myślę, że w najbliższym czasie się na nie skuszę. Nigdy nie mogę przejść obojętnie obok jogurtowych wypieków :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, ale chyba zrezygnowałabym z tej bitej śmietany bo wtedy mogłabym zjeść więcej kawałków! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ciasto według Twoje przepisu. Wszystko się udało, było pyszne, właściwie było tak pyszne, że nie zdążyłam zrobić zdjęć.
    Trochę ciasto mi się przypiekło od spodu, ale nie było najgorzej. Niestety u mnie śmietana nie wyglądała tak dobrze jak u Ciebie, trochę spływała przy krojeniu. Jakiej śmietany użyłaś?

    withlovetocook.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę, się, ze ciasto smakowało :) Co do przypieczenia od spodu - to wiadomo, każdy piekarnik jest inny, więc należy kontrolować pieczenie :) Co do śmietany, to ja zawsze używam Łaciatej 30% w kartoniku i ślicznie się ubija (bez ulepszaczy:)). Oczywiście przed podaniem - należy ciasto schłodzić :)

      Usuń
  6. Ciasto wygląda naprawdę smakowicie, ale piekłam go trzy razy i się nie udało po prostu nie upiekło się w środku. Jest to chyba jedyne ciasto na którym tak poległam i nie wiem dlaczego;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. @Anonimowy może za krótko piekłaś w środku? Ciasto samo w sobie jest dość wilgotne po upieczeniu - można powiedzieć, że wygląda jak zakalec. Musi się dokładnie ściąć w lodówce po upieczeniu.

      Usuń
  7. Witam, wlasnie zrobilam ten piekny placuszek i wlasnie w tym momencie stygnie, ale z tego co zauwazylam jest troche taki lepki (na 100% jest juz upieczony) czy on taki wlasnie jest? lepki a nie chrupiacy albo jak ciasto? Pozdrawiam. PS. Zdzwilo mnie to ze nie trzeba bylo dolozyc do niego zadnego proszku do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata ciasto jest w konsystencji podobne do sernika i jest bardzo wilgotne. Może z wierzchu być lepkie. Nie jest chrupiące czy puszyste jak biszkopt czy ciasto ucierane. Pamiętaj, żeby ciasto przed podaniem porządnie schłodzić. Jak dla mnie najlepsze w połączeniu z bitą śmietaną :)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.