14 listopada 2013

Bułka z parówką, przekąska na imprezę, domowy hot-dog

Niby nic specjalnego - ot (dobra) domowa podróbka znanego nam hot-dog'a. Ale za to jaka dobra podróbka :) Spróbujcie a sami się przekonacie.
Do tego w tym tradycyjnym hot-dog'u nie ma sera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce.

Składniki:
- 25g świeżych drożdży lub 1 op (7g) drożdży instant
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 100ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 8 małych parówek lub 4 normalnej wielkości
- mozzarella lub ser żółty
- przecier pomidorowy
- oregano
- S&P



Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn. Odstawić na 10 min do wyrośnięcia. Dodać do mąki, 1 łyżki oregano, 0,5 łyżeczki (płaskiej) soli, jajka i oleju. Wyrobić elastyczne ciasto, które będzie odklejało się od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu, ponownie wyrobić. Ciasto podzielić na 8 części. Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt o szerokości długości parówki. Na 3/4 długości prostokąta naciąć ciasto w paski.
Na nienaciętym kawałku ciasta rozsmarować przecier pomidorowy, posypać oregano, solą i pieprzem. Położyć ser, następnie parówkę i zrolować.
Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować delikatnie rozkłóconym jajkiem. Można tez obsypać wierzch oregano.
Piec w 200C przez 10-15 minut.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.