Mega czekoladowy piernik, przełożony śliwkowymi powidłami i oblany polewą. Rozpusta w biały dzień! Szybki piernik idealny na święta :) Ciasto jest zbite, ze względu na dużą ilość czekolady. Ale uwierzcie mi, że wato :)ps. czy Wasz piernik staropolski zrobiony?
Składniki:
- 2 jajka + 2 żółtka
- 100g masła
- 200g gorzkiej czekolady
- 1 szklanka mąki
- 0,5-2/3 szklanki cuku
- 80g miodu
- 3 łyżki (płaskie) kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta soli
- gotowa polewa Dr.Oetker'a
Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić do temperatury pokojowej.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy.
W drugiej misce utrzeć jajka, żółtka z cukrem na puszystą masę. Pod koniec dodać miód. Zmiksować. Dodać rozpuszczone masło z czekoladą. Delikatnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę.
Masę przelać do formy (wcześniej rozgrzanej w piekarniku nagrzanym do 180C).
Piec ok. 30-35 minut (nie dłużej, bo ciasto będzie twarde jak kamień).
Wystudzić.
Ciasto przeciąć na dwa blaty i przełożyć konfiturą śliwkową.
Oblać polewą (gotową lub przygotowaną wg tego przepisu).
Smacznego!
___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Widzę, że to naprawdę intensywnie czekoladowy przysmak :) Chciałoby się spróbować.
OdpowiedzUsuńIdealny! I ta warstwa czekolady na górze :)
OdpowiedzUsuń