3 marca 2014

Rolada z boczku z pieczarkami

Domowe wędliny są najlepsze i najzdrowsze. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Kolejnym plusem domowych wyrobów wędliniarskich jest to, że dłużej utrzymują swoją świeżość.
Dzisiaj przepis na roladę boczkową z pieczarkami. Jest pyszna i bez chemii. Pracy przy niej niewiele, więc warto spróbować. Jeśli chodzi o pieczarki - to wybór należy do Was, czym chcecie nadziać roladę. Mogą być same przyprawy i wyjdzie równie pyszna. U nas w wersji z pieczarkami.

Składniki:
- ok.1,5 kg boczku
- 300-400g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany lub świeży, papryka słodka i ostra




Pieczarki obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć razem z pieczarkami na złoto (odparować całą wodę z pieczarek). Przyprawić do smaku.
Boczek rozłożyć i przyprawić. Posmarować musztardą. Wyłożyć masę z pieczarek i zwinąć jak roladę. Obwiązać sznurkiem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C (góra i dół) i piec ok 1,5-2h. Po godzinie pieczenia, wierzch oprószyć gruboziarnistą solą (opcjonalnie).

Po upieczeniu wystudzić i wsadzić do lodówki (najlepiej na całą noc). Kroić w plastry, gdy rolada jest porządnie schłodzona.

Smacznego!


1 komentarz:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.