Babka ta pojawia się co roku, na naszym świątecznym stole, od ładnych paru lat. Jest prosta w wykonaniu i do tego dobrze smakuje. Mina gości, kiedy dowiadują się, że jest na majonezie - bezcenna. Spróbujcie i się przekonajcie, że nie jest taka zła. Jest puszysta i delikatnie wilgotna w środku.
"Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę :) Te ze zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;)"
Składniki:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 - 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- szczypta soli
Białka ubić, z solą, na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia cukru. Dodać żółtka. Zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny i majonez. Zmiksować na puszystą masę.
Masę przelać do formy (użyłam silikonowej*) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 45-50 minut**, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć cukrem pudrem/oblać polewą.
Smacznego!
* jeżeli użyjecie blaszanej-wcześniej wysmarujcie ją tłuszczem i oprószcie mąką
** jeżeli będziecie piec mini babeczki (jak na zdjęciu) czas pieczenia wynosi 20-25 minut
Czy majonez robi za tłuszcz bo nie widzę nigdzie ani masła ani oleju w przepisie??
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńJeszcze takich nie robiłam, ale się przymierzam! Pycha :)
OdpowiedzUsuń