18 kwietnia 2014

Babka majonezowa

Babka ta pojawia się co roku, na naszym świątecznym stole, od ładnych paru lat. Jest prosta w wykonaniu i do tego dobrze smakuje. Mina gości, kiedy dowiadują się, że jest na majonezie - bezcenna. Spróbujcie i się przekonajcie, że nie jest taka zła. Jest puszysta i delikatnie wilgotna w środku.
 "Mamo ! - tak w tym roku też ją upiekę :) Te ze zdjęcia, powędrowały już w dobre ręce ;)"
Babka majonezowa, baba z majonezem

Składniki: 
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 - 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki majonezu
- szczypta soli


 

Białka ubić, z solą, na sztywno. Dodać cukier puder i zmiksować do połączenia cukru. Dodać żółtka. Zmiksować. Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sok z cytryny i majonez. Zmiksować na puszystą masę.
Masę przelać do formy (użyłam silikonowej*) i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec 45-50 minut**, do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić. Polukrować/oprószyć cukrem pudrem/oblać polewą.

Smacznego!


* jeżeli użyjecie blaszanej-wcześniej wysmarujcie ją tłuszczem i oprószcie mąką
** jeżeli będziecie piec mini babeczki (jak na zdjęciu) czas pieczenia wynosi 20-25 minut

3 komentarze:

  1. Czy majonez robi za tłuszcz bo nie widzę nigdzie ani masła ani oleju w przepisie??

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze takich nie robiłam, ale się przymierzam! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.