28 kwietnia 2014

Placuszki z kukurydzy, z papryczką chilli i cheddarem

Przepyszne i delikatne w smaku placuszki kukurydziane. W smaku delikatnie przypominają, nasze tradycyjne placki ziemniaczane na ostro. Plusem jest to, że nic nie musimy trzeć (no oprócz sera ;). Wystarczy nam miska, łyżka i blender. Prawda, że będzie łatwo? Polecam z czystym sumieniem.

Składniki (na ok.12 placuszków)
- 150g kukurydzy z puszki (odsączonej)
- 2 jajka
- 75g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100ml mleka
- 0,5 papryczki chilli 
- 2 dymki lub pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki tartego sera cheddar
- sok z 1 limonki
- sól
- olej do smażenia
- schłodzona śmietana/jogurt naturalny (opcjonalnie) 


 

Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, mleko, proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli. Wymieszać. Dodać kukurydzę i zmiksować blenderem. Na koniec dodać ser i posiekaną dymkę/szczypiorek i wymieszać łyżką.
Odstawić na 15-20 minut. 
Na patelni rozgrzać olej. 
Smażyć średniej wielkości placuszki. Przewracać dopiero, kiedy jedna strona porządnie się usmaży.
Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z tłuszczu.
Podawać razem ze schłodzoną śmietaną/jogurtem naturalnym.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.