Delikatne w smaku i lekko słodkie naleśniki. Idealne do słodkiego nadzienia. Naleśniki przygotowane są na bazie śmietanki kremówki, której wcześniej nie wykorzystywałam w ten sposób. Ale kiedyś musi być ten pierwszy raz - i oto są - pyszne miodowe naleśniki. Ważne jest, aby do przepisu wziąć kremówkę lejącą, najlepiej UHT, aby nam się nie zważyła podczas smażenia. Polecam!
Składniki (na ok.10 naleśników):
- 300 ml śmietany kremówki (użyłam UHT Łaciata)
- 100 ml mleka
- 150g mąki pszenej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1,5 łyżki miodu
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut.
Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu.
Podawać z ulubionym nadzieniem.
Smacznego!
Uwielbiam naleśniki te z pewnością by mi posmakowały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
miód dodajesz do ciasta czy do farszu?
OdpowiedzUsuńDo ciasta. Najlepiej jest użyć takiego płynnego, żeby ładnie się rozpuścił :)
Usuńpysznie brzmi i wygląda ten sposob na naleśniki - zdecydowanie do wypróbowania :-)))
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńhmmmm pyszności, z miodem nigdy nie próbowałam
OdpowiedzUsuńja robiłam troszkę inaczej, muszę wypróbować tego przepisu
OdpowiedzUsuńA możesz napisać jak robiłaś? Z chęcią wypróbuję inny sposób :)
UsuńWow, takich jeszcze nie jadłam, zapisuję do wypróbowania :D
OdpowiedzUsuńTakich nie jadłam, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMega pyszne, dziś robiłam �� Dzięki za inspirację ��
OdpowiedzUsuń