Pierwszy raz w życiu robiłam i jadłam kwiaty cukinii. Niestety wcześniej nie miałam możliwości ich zdobycia. Z pomocą przyszła moja Teściowa, która w swoim warzywniaku ma min. cukinie. Dostałam zarówno "żeńską" odmianę cukinii oraz "męską". Postanowiłam, na pierwszy raz, zrobić je tradycyjnie, w cieście naleśnikowym. Ale żeby nie było to zwykłe ciasto, postanowiłam dodać piwo zamiast wody. Wyszło pysznie. Idealna przekąska do piwa oraz jako dodatek do obiadu. Polecam. Kwiaty cukinii są delikatne w smaku i rozpływają się w ustach. Polecam każdemu, kto się waha.
'kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym z piwem'
Składniki:
- kwiaty cukinii
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- ulubione piwo (użyłam ciemnego)
- sól, pieprz
- olej
Kwiaty cukinii umyć i usunąć z nich słupek. Dokładnie odsączyć na ręczniku papierowym.
Do miski wbić jajka, wsypać mąkę i mieszając dodawać piwo, tak aby otrzymać gęste ciasto naleśnikowe. Przyprawić.
Olej porządnie rozgrzać.
Kwiaty cukinii zanurzać w cieście i delikatnie odsączyć. Wkładać na dobrze rozgrzany olej.
Smażyć na złoto.
Odsączyć na ręczniku papierowym i podawać ciepłe.
Smacznego!
Wyglądają wspaniale.. szkoda, że nie mam możliwości zakupu kwiatów by wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńW cieście piwnym super :) ja jeszcze faszeruję fetą i pomidorami!
OdpowiedzUsuńFajny przepis, dodatek kwiatów cukinii - rewelacja! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńCudowne te kwiaty, super pomysł :)
OdpowiedzUsuń