23 października 2014

Pieczona ciecierzyca

Jedliście kiedyś pieczoną ciecierzycę? Ja zrobiłam ją, u nas w domu, pierwszy raz i wiem, że zrobię ją jeszcze kilka razu. Super alternatywa dla chipsów, orzeszków. I do tego bardzo zdrowa. Polecam każdemu, kto jest uczulony na orzechy. Przepis ten jest bogaty w białko i błonnik, oraz zawiera stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Tak przygotowana ciecierzyca idealna jest na wieczór filmowy czy przekąska do pracy. Polecam.

Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- świeżo zmielony pieprz (dałam ok 0,5 łyżeczki)
- 0,5 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka tartego parmezanu (opcjonalnie)


Ciecierzycę osączyć na sitku, przepłukać wodą i osuszyć.
Pozostałe składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać ciecierzycę i dokładnie wymieszać, tak aby ciecierzyca była cała pokryta przyprawami.
Ciecierzycę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w 180C (z termoobiegiem) przez ok 35-40 minut*. W połowie pieczenia ciecierzycę zamieszać. 

Smacznego!

* jeśli chcecie, żeby ciecierzyca była bardziej chrupka, pieczcie ją dłużej, uważając, żeby jej nie przypalić.

9 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie. Na pewno przetestuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią skorzystam z nowego przepisu na ciecierzycę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł:) to może podzielę na pół ciecierzycę część tak a część do humusu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na jutro zaplanowała bajgle, ale juz wiem.co się u nas.pichci w sobotę ;-) super sprawa! Może mąż nie pozna.co to :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, a jeśli chciałby zrobić to samo tylko z suchej cieciorki to najpierw ja ugotować po namoczeniu kilku godzinnym?
    Z poważaniem
    Norbert Wasielewski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak należy ugotować ciecierzycę, tak jak piszesz - po wcześniejszym jej namoczeniu. Pozdrawiam !

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.