Jedliście kiedyś pieczoną ciecierzycę? Ja zrobiłam ją, u nas w domu, pierwszy raz i wiem, że zrobię ją jeszcze kilka razu. Super alternatywa dla chipsów, orzeszków. I do tego bardzo zdrowa. Polecam każdemu, kto jest uczulony na orzechy. Przepis ten jest bogaty w białko i błonnik, oraz zawiera stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Tak przygotowana ciecierzyca idealna jest na wieczór filmowy czy przekąska do pracy. Polecam.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki mielonego kminku
- świeżo zmielony pieprz (dałam ok 0,5 łyżeczki)
- 0,5 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżeczka tartego parmezanu (opcjonalnie)
Ciecierzycę osączyć na sitku, przepłukać wodą i osuszyć.
Pozostałe składniki wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Dodać ciecierzycę i dokładnie wymieszać, tak aby ciecierzyca była cała pokryta przyprawami.
Ciecierzycę wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Piec w 180C (z termoobiegiem) przez ok 35-40 minut*. W połowie pieczenia ciecierzycę zamieszać.
Smacznego!
* jeśli chcecie, żeby ciecierzyca była bardziej chrupka, pieczcie ją dłużej, uważając, żeby jej nie przypalić.
Wygląda bardzo smakowicie. Na pewno przetestuję przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką przekąskę!
OdpowiedzUsuńZ chęcią skorzystam z nowego przepisu na ciecierzycę :D
OdpowiedzUsuńfajny pomysł:) to może podzielę na pół ciecierzycę część tak a część do humusu :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
O,fajna alternatywa dla popcornu:)
OdpowiedzUsuńNa jutro zaplanowała bajgle, ale juz wiem.co się u nas.pichci w sobotę ;-) super sprawa! Może mąż nie pozna.co to :-)
OdpowiedzUsuńWitam, a jeśli chciałby zrobić to samo tylko z suchej cieciorki to najpierw ja ugotować po namoczeniu kilku godzinnym?
OdpowiedzUsuńZ poważaniem
Norbert Wasielewski
Tak należy ugotować ciecierzycę, tak jak piszesz - po wcześniejszym jej namoczeniu. Pozdrawiam !
Usuń