20 października 2014

Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu

Połączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli i pieprzu - łatwe prawda?

Łosoś na słodko, w cydrze z miodem

Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg filetu z łososia 
- 0,33 l cydru *
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz




Cydr wlać do garnka i dodać miód. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień  i zredukować, do otrzymania karmelu. Delikatnie przestudzić, tak aby zrobił się gęstawy.
Łososia obskrobać z łusek, opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć na ręczniku papierowym. Podzielić na porcje. Oprószyć solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać 2 łyżki karmelu i ułożyć łososia (skórą do góry). Smażyć na średnik ogniu, ok. 2-3 minuty (na złoto) i przewrócić na skórę. Smażyć, aż ryba będzie gotowa ok 5-7 minut. 
Łososia wyłożyć na talerz i polać cydrowo-miodowym karmelem.

Smacznego!

* użyłam Cydru Lubelskiego

5 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.