Czy znacie pewną dyniową kawę ze znanej kawiarni? Ja, przyznam się bez bicia, spróbowałam ją pierwszy raz, dopiero w tym roku, i się zakochałam w jej smaku. Oprócz tego, że była jak dla mnie ciut za słodka, to smakowała wybornie :) Szkoda tylko, że nie ma w sobie dyni - ahh ta chemia. Postanowiłam zrobić sama syrop do tej pysznej kawki i powiem Wam, że wyszło prawie podobnie jak w kawiarni. Prawie - bo wyszło o niebo lepiej. Polecam, szczególnie teraz, kiedy temperatura za oknem spada coraz bardziej.
'syrop dyniowy do kawy, pumpkin spice latte'
Składniki:
- 100g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 4-5 goździków
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka wody
W garnku zagotować szklankę wody i dodać pozostałe składniki. Gotować na wolnym ogniu, mieszając, przez ok 15 min.
Następnie syrop przecedzić przez gęste sitko.
Przelać do butelki/słoika i wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
o kawy z takim dodatkiem nie piłam:) umiesz zaskoczyć:)
OdpowiedzUsuńTaki syrop to super pomysł i bardzo ładnie sfotografowany :). Koniecznie do wypróbowania
OdpowiedzUsuńaaa muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńgenialny syrop, ja uwielbiam wszystko, co dyniowe :)
OdpowiedzUsuńRobiłam też podobny i jest pyszny to prawda!: )
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na domowy syrop :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dodatki do kawy. Syropu dyniowego jeszcze nie piłam ;)
OdpowiedzUsuń