3 listopada 2014

Tarta caprese z pieczonymi pomidorami - pizza na cieście francuskim

Szybka alternatywa do domowej pizzy. Wystarczą 4 składniki : ciasto francuskie, pomidory, czosnek i mozzarella i pyszna tarta gotowa. Polecam z czystym sumieniem. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Pieczone pomidory nadają delikatnego smaku tarcie. U nas zostaje na dłużej i będzie dobrą opcją, kiedy będziemy mieć ochotę na pizzę, a nie będziemy mieć za dużo czasu na jej wykonanie.
Składniki:
- 8-10 pomidorów (w zależności od wielkości)
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 opakowania mozzarelli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- świeży tymianek (lub suszony)
- świeża bazylia (lub suszona)
- świeże oregano (lub suszone)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz



Pomidory pokroić w grube (ok.1cm) plastry i ułożyć na blaszce* wysmarowanej oliwą. Pomiędzy pomidorami ułożyć czosnek w łupinkach. Wszystko oprószyć pieprzem, ułożyć gałązki tymianku, oregano. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie przestudzić.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce, mozzarellę pokroić w plastry.
Czosnek wycisnąć na ciasto i równomiernie rozprowadzić po cieście. Na ciasto ułożyć naprzemiennie upieczone plastry pomidora z mozzarellą, zostawiając 1-2 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta posmarować rozkłóconym żółtkiem. Całość delikatnie posolić.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 20-25 minut - tak aby ciasto francuskie było upieczone.
Przed podaniem ułożyć świeże listki bazylii, lub oprószyć suszoną. Podawać od razu.

Smacznego!


* najlepiej użyć blachy do której nic nie przywiera, jeśli takiej nie macie, użyjcie więcej oliwy, ale bez przesady, bo ciasto francuskie, podczas pieczenia, również odda swój tłuszcz ;)


    6 komentarzy:

    1. mniam! Twoja tarta wygląda obłędnie!

      OdpowiedzUsuń
    2. Często korzystam z ciasta francuskiego, jeśli chodzi o mini-pizze i tym podobne przekąski, prosto, szybko i smakowicie :))

      Pozdrawiam:)
      elenagotuje.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Oj tak :) Ciasto francuskie jest miłe w "obróbce" :)

        Usuń
    3. A jakiś sos na spód ciasta? Polecisz coś?

      OdpowiedzUsuń

    © Cook Yourself 2012-2018

    Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.