Pyszna, delikatna, krucha tarta z nadzieniem z sera ricotty i skórką z cytryny. Delikatnie słodka. Idealna na popołudniowy deser. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Zamiast orzeszków pinii na wierzchu, możemy obsypać płatkami/słupkami migdałów, podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
Składniki (na formę na tartę o średnicy 23cm):
* ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej (170g)
- 4 łyżki cukru (60g)
- 50g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z połowy cytryny
- szczypta soli
* masa serowa:
- 1 opakowanie sera ricotty (250g)
- 2 jajka
- 4-5 łyżek cukru (60-70g)
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (20g)
- skórka z połowy cytryny
- mała garść orzeszków pini
- cukier puder opcjonalnie do oprószenia.
Ze składników na ciasto ugnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki.
Do miski włożyć ser ricottę, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i skórkę z cytryny. Zmiksować na gładką masę.
Ciasto rozwałkować na wielkość formy na tartę.
Formę wysmarować masłem/wyłożyć papierem do pieczenia. Wykleić rozwałkowanym ciastem.
Na ciasto wylać masę serową. Brzegi ciasta zagnieść do środka. Przed pieczeniem, na wierzch ciasta, wysypać orzeszki pinii.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 30 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i przestudzić.
Przed podaniem opcjonalnie, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Fajna ta tarta! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ta tara :)
OdpowiedzUsuńPycha!:-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na zupę tajską!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńSmakowita ;)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast skórek z cytryny można dać sok z cytryny? Świeży wciśnięty? ?
OdpowiedzUsuńMożna ale mniej, bo sok rozrzedzi masę.
Usuń