Szybkie ciasto dla miłośników chałwy. Takich na prawdę miłośników-miłośników. Do ciasta wykorzystamy 200g chałwy na małą keksóweczkę ;) Ale szczerze - polecam. Nawet ja, która za chałwą aż tak nie przepadam, zjadłam kawałeczek - bo na prawdę malusim kawałeczkiem można się zasłodzić. Plusem ciasta jest to, że się go nie piecze i całość - od zrobienia budyniu do podania ciasta gościom - trwa ok 5h. Wiadomo, najlepiej gdyby ciasto przeleżało noc ale po min 3h w lodówce jest równie smaczne.
Składniki na keksówkę/naczynie żaroodporne (10x20 cm)
* budyń:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka płaska mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie)
- 200g chałwy chałwa
- 75g miękkiego masła
* polewa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 50ml mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła
* dodatkowo:
- 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury)
- opakowanie herbatników maślanych
Budyń:
3/4 mleka zagotować, dodać połamaną chałwę i dobrze ją rozpuścić. W pozostałym mleku (1/4 szklani) wymieszać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajko. Wlać na gotujące się chałwowe mleko. Ciągle mieszając, zagotować jak budyń. Wystudzić.
Miękkie masło zmiksować do białości z cukrem. Stopniowo dodawać schłodzony budyń. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Formę/naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wyłożyć herbatniki. Posmarować, cienko, 1 łyżką konfitury. Na to wylać połowę masy. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować 1 łyżka konfitury i wylać pozostałą masę chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą konfiturę.
Polewa:
Mleko zagotować z masłem i cukrem pudrem. Gorącym zalać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie przestudzić.
Polać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Ciasto wsadzić do lodówki na minimum 3h (najlepiej na całą noc).
Smacznego!
Piękne, eleganckie i z pewnością bardzo smaczne. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Jak bez pieczenia to przepis idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie jadłam ciasta chałwowego, ale chałwę uwielbiam, dlatego pewnie i to ciastko jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek, albo trzy! :D
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :) Zapisuję przepis dla dziadka :)
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc kupnego dzemu z czarnej porzeczki ? Nie bedzie mi sie on wylewal??
OdpowiedzUsuńlepsza będzie konfitura, bo nie będzie taka rzadka jak dżem :)
UsuńWitam, zrobiłam według przepisu SMACZNE , ale góra herbatników się połamała i nie wiem czy to pod wpływem polewy czekoladowej czy może ktoś coś jakaś podpowiedź ???
OdpowiedzUsuńMoże za mocno rozsmarowywałaś kofiturę albo miałaś bardzo kruche herbatniki? Niestety przy rozsmarowywaniu konfiturą należy delikatnie smarować herbatniki, jeśli są bardzo kruche. Mam nadzieję, że połamane herbatniki nie wpłynęły na smak ciasta ;) Następnym razem możesz posmarować konfiturą i odstawić na jakiś czas do lodówki, żeby herbatniki nią nasiąkły i później wylać polewę :)
Usuńoja ojaaaa musze je zrobić. Czy mogę dodać wiecej chałwy?
OdpowiedzUsuńJeśli tylko lubisz :) Chociaż ciasto z taką ilością chałwy jest już słodkie :) Zwróć uwagę, że jest to przepis na foremkę 10x20 cm :)
Usuń