14 grudnia 2015

Schab pieczony z cynamonem i kardamonem

Pyszny, soczysty schab idealny na świąteczny stół. Rozpływa się w ustach, do tego pieczone jabłka z cynamonem i kardamonem. Ahhh spróbujcie - będziecie mieć idealną wędlinę na nadchodzące Święta i nie tylko.

Składniki:
- 1 kg schabu
- 2-3 duże jabłka
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka płaska kardamonu
- sól, pieprz
- olej



Schab zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Natrzeć olejem i przyprawami. Schab porządnie obsmażyć z każdej strony.
Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry.
Schab umieścić w rękawie do pieczenia i na wierzch mięsa ułożyć plastry jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez ok 1h.
Po upieczeniu zostawić w rękawie do wystudzenia i wsadzić do lodówki na całą noc.

Podawać na świeżym pieczywie z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!


4 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.