Przyznam się szczerze, że sceptycznie podchodziłam do tego połączenia, no bo jak? Wędzony twaróg, z porami i suszonymi pomidorami jako farsz do pierogów? Jak to będzie smakować - teraz mogę Wam odpowiedzieć - są przepyszne! Do tego smażone w panierce - mega zaskoczenie. Spróbujcie.
* ciasto :
- 2 szklanki mąki (przesianej)
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- sól
*farsz:
- 1 średni por
- 8-10 suszone pomidory (można dodać również posiekane oliwki)
- 250g wędzonego sera białego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
* dodatkowo:
- jajko
- bułka tarta
- bułka tarta
Ciasto.
Mleko zagotować z masłem i solą. Do gotującego się mleka dodać mąkę i energicznie mieszając wyrobić ciasto. Sparzyć dokładnie. Ciasto wyłożyć na dobrze oprószoną mąką blat i zostawić do wystudzenia.
Farsz:
Pora oczyścić i pokroić w półksiężyce (białą część). Pomidory suszone drobno pokroić. Pora i pomidory podsmażyć na maśle, doprawiając pieprzem. Przestudzić.
Wędzony ser rozgnieść widelcem i dodać podsmażonego pora i pomidory. W razie konieczności doprawić.
Smacznego!
Coś w sam raz dla mnie gdyż uwielbiam ser w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://www.mecooks.com