13 kwietnia 2017

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem, wilgotna

Moja ulubiona cytrynowa babka, z cytrynowym lukrem. Pyszna! Wilgotna i lekko piaskowa :) Polecam dla miłośników cytrynowych wypieków.

Składniki:
- 100g masła
- 2 jajka
- 0,5 cytryny
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło rozpuścić z sokiem z połowy cytryny oraz ze skórką z połowy cytryny.
Jajka ubić do białości z cukrem (ok 10 minut).
Dodać mąki, proszek do pieczenia i letnie rozpuszczone masło.
Zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub użyć silikonowej.
Do formy przelać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 40 - 45 min, do tzw. "suchego patyczka".

Po upieczeniu wyjąć z formy, polać lukrem (sok z połowy cytryny + cukier puder o 0,5-3/4 szklanku wymieszać do uzyskania lukru) lub oprószyć cukrem pudrem.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku, żeby babka się nie wysuszyła.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.