Pyszne, kruche czekoladowe ptasie gniazda z czekoladowymi jajeczkami. Będą idealną ozdobą świątecznego stołu.Składniki (na 18 gniazdek)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1 żółtko
- szczypta soli
dodatkowo:
- 2 opakowanie czekoladowych jajeczek
- krem czekoladowy, masło orzechowe lub inny czekoladowy krem
Ze składników ugnieść szybko kruche ciasto. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 30 minut.
Ciasto podzielić na 18 części i każdą część przeciskać przez praskę do czosnku, tworząc gniazdo.
Na środku zrobić wgłębienie (może być nakrętką od butelki).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.
Po upieczeniu zostawić na blaszce do wystudzenia.
Na każde gniazdo nakładać niewielką ilość kremu czekoladowego i na to czekoladowe jajka.
Smacznego!
Ależ urocze :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Szkoda że już po Wielkanocy.
OdpowiedzUsuń