Dzisiaj na blogu, w końcu przepis na domową bulionetkę warzywną. Od lat nie stosuję chemicznych bulionetek do zup, a tylko właśnie tą - domową - bo nie ukrywam jest najlepsza. Dodaję ją do zup, sosów czy nawet do gotowania ryżu lub kaszy. Wszędzie pasuje idealnie. Nie ma co się szprycować chemicznymi bulionetkami, kostkami warzywnymi, jak można takie cudo stworzyć w godzinę w domu i wiedzieć co jest w środku. Przepis poniżej starczy na 3 słoiczki 100ml i zapas powinien Wam starczyć spokojnie na 3-4 miesiące, intensywnego gotowania zup, ponieważ wystarczy 1 łyżka domowej kostki do zupy i voila :)
Składniki:
- 500 g marchewki
- 250g pietruszki
- 250g selera
- 2 łyżki soli
- 1/3-2/3 łyżeczki pieprzu
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 ziarna jałowca
- 2 łyżki oleju
- 100ml wody
- natka pietruszki, lubczyk świeży
Przygotowanie w Tefal Companion:
Warzywa obrać i pokroić na większe kawałki.
W misie Tefala umieścić ostrze do wyrabiania. Wrzucić pokrojone warzywa, zalać wodą, dodać przyprawy, olej i na wierzch umieścić liście natki pietruszki i lubczyka. Ustawić proglam Slow Cook P1 czas: 10 minut.
Następnie zeskrobać warzywa ze ścianki misy, założyć miskę do gotowania na parze i ustawić obroty:1 temperatura: 100 stopni czas: 40 minut. Po tym czasie sprawdzić czy warzywa są już miękkie i następnie ustawić obroty: 8 temperatura: 100 stopni czas: 1 minuta (lub 2 jeśli chcecie bardziej gładką bulionetkę)
Przygotowanie tradycyjne:
Warzywa obrać i pokroić na większe kawałki, wrzucić do garnka o grubym dnie i zalać wodą, dodać przyprawy, olej i na wierzch umieścić natkę pietruszki i gotować do miękkości warzyw na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby warzywa się nie przypaliły. Nie dodawać więcej wody, ponieważ bulionetka będzie za rzadka.
Gdy warzywa będą już miękkie (opcjonalnie można wyjąć natkę pietruszki i lubczyk), zmiksować blenderem.
Gotową bulionetkę przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Gotowe!
I ja właśnie zrobiłam kolejną porcję😋
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować
OdpowiedzUsuń