4 października 2017

Maślane, puszyste rogale z makiem, wg przedwojennego przepisu z 1933 roku

Pyszne, puszyste, rozpływające się w ustach maślane rogale z makiem. Idealne na śniadanie np z dodatkiem dżemu. Musicie mi uwierzyć na słowo i je zrobić - będziecie zachwyceni. A do tego  możecie je przygotować na dwa sposoby - jak - zerknijcie niżej :) Rogale same w sobie są mało słodkie, więc jeśli chcecie słodszych rogali - dodajcie więcej cukru do ciasta. Też będą smaczne. Przepis pochodzi z 1933 roku i uwierzcie mi, że zawsze wychodzi :) 


Składniki (na 6 małych rogalików):
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem
- 50 g masła
- 10 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 ml ciepłego mleka lub wody
- mak do posypania


Ze świeżych drożdży zrobić zaczyn - nie wiesz jak? Zerknij tutaj.
Kiedy zaczyn "ruszy", połączyć z resztą składników i zagnieść elastyczne ciasto (wyrabiać minimum 10 min i  w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki - ciasto będzie delikatnie się kleiło do rąk).
Gotowe ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1h - ciasto powinno podwoić swoją objętość - lub gotowe ciasto przełożyć do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na okrąg i pokroić na 6 części.
Każdy kawałek zwijać ciasno w rulon i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w kształt rogala, w dość dużych odstępach. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do ponownego wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190C.
Podrośnięte rogale, przed pieczeniem podsmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem.
Piec 20- 25 min, aż rogale nabiorą rumieńców.

Studzić na kratce.

Smacznego!

* Inspiracja z bloga Kuchenny Kredens

6 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.