10 listopada 2017

Kruche ciastka z nerkowcami i czekoladą

Pyszne, kruche ciasteczka z nerkowcami i gorzką czekoladą. Nerkowce są w miodzie - mówię Wam niebo w gębie! Idealne do porannej kawki. Uwaga szybko znikają! Zamiast nerkowców, możecie użyć każdego innego orzecha lub migdały :)



Składniki (na 2-3 blachy ciastek):
- 300g mąki pszennej
- 200g masła (zimnego)
- 100g cukru pudru
- 1 jajko
- 2-3 garście nerkowców (lub innych orzechów)
- 1 czubata łyżka miodu
- 25 g gorzkiej czekolady


Z mąki, zimnego masła, jajka i cukru pudru zagnieść ciasto. Nie wiesz jak? Tutaj znajdziesz krok po kroku, jak zrobić idealne kruche ciasto.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm.Wykroić krążki ciasta i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W garnuszku rozpuścić miód i wsypać orzechy. Orzechy dokładnie wymieszać tak, aby każdy orzeszek był obklejony miodem.
Na każdy krążek kruchego ciasta wykładać po 5 orzechów nerkowca.
Gotowe ciasteczka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10-15 minut, do zarumienienia. Wystudzić na kratce.
W mikrofali albo na parze rozpuścić czekoladę i dekorować nią gotowe ciastka.

Smacznego!

1 komentarz:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.