Ten przepis jest genialny! Bez wyciągania miksera, bez brudzenia miliona misek, potrzebujesz tylko 1 miskę, łyżkę, szklankę i nóż. No i formę do pieczenia oczywiście. Do tego jest bez jajek i zastępując masło - masłem roślinnym - mamy wersję wegańską. Zerknijcie w kuchni czy macie wszystkie składniki i do dzieła! Przepis znalazłam na stronie Sióstr ADIHD, a w oryginale pochodzi on od Soni Bohosiewicz.
Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm):
- 1 szklanka mąki (dowolnej - użyłam pszennej)
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka bułki tartej/kaszy manny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500-700g jabłek
- 150-200g masła (zimnego prosto z lodówki)
- cynamon
- opcjonalnie: cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (bez termoobiegu) - 180 stopni (z termoobiegiem).
W misce wymieszaj mąkę, cukier, bułkę tartą/kaszę manną i proszek do pieczenia. Połowę sypkiej mieszanki wysyp na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wyłóż pokrojone w kostkę jabłka i oprósz cynamonem i cukrem waniliowym. Następnie wysyp pozostałą suchą masę i skrój zimne masło.
Tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok 50 min.
Smacznego!
Najpyszniejsza szarlotka ,jaką jadłam ����
OdpowiedzUsuńThe Best ever 💪 ❤️
OdpowiedzUsuńMogę w terniobiegu?
OdpowiedzUsuńtak tylko zmniejsz temperaturę do 180C :)
UsuńJest i on u mnie w piekarniku �� ale zapach
OdpowiedzUsuńI jak? Smakowała?
UsuńMega, robie już druga hehe dziękuję za przepis
UsuńWracam po przepis poraz 2. Jest przepyszna ☺️
OdpowiedzUsuń