18 marca 2018

Czekolada daktylowa z orzeszkami ziemnymi

Jedliście kiedyś daktylową czekoladę? Nie? Żałujcie! Obłęd! Serio! jest przepyszna! Nic więcej nie napiszę - przekonajcie się sami :)

Składniki:
- 200g daktyli 
- 2-3 łyżki kakao (czubate - możesz dodać więcej, jeśli chcesz wersję bardziej gorzką)
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 garść orzeszków ziemnych bez soli
- woda

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Do misy miksera załóż ostrze do wyrabiania. Wsyp daktyle i zalej wrzącą wodą do poziomu minimum. Ustaw: temperatura 100C i czas 5 minut. Następnie odcedź daktyle. Dodaj kakao i olej kokosowy. Załóż koszyczek do gotowania na parze (żeby zmniejszyć pojemność misy)
Ustaw obroty: 10 czas: 1 minuta. Dodaj orzeszki. Ustaw obroty: 10 czas 1:30.

Sposób przygotowania tradycyjnego:

Daktyle włóż do garnuszka i zalej wrzącą wodą. Gotuj przez 5 minut (pod przykryciem). Odcedź daktyle. Przełóż do wysokiego pojemnika, dodaj olej kokosowy i kakao. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj posiekane orzeszki i dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przełóż do pojemnika, wyłożonego folią spożywczą. Masę wyrównaj szpatułką i ułóż ulubione dodatki ( u mnie liofilizowana truskawka i orzeszki ziemne). Gotową czekoladę daktylową umieść w lodówce do stwardnienia masy (jeśli chcecie aby masa była twardsza dodajcie więcej oleju kokosowego).

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nie jadlam nigdy wczesniej , tak pysznej czekolady😍 Niebo w gębie👌😍

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.