26 marca 2018

Puszysta, delikatna, wilgotna babka cytrynowa na oleju

Święta Wielkanocne coraz bliżej, więc przychodzę do Was z kolejnym przepisem na cytrynową babkę, tym razem na oleju. Tutaj znajdziecie przepis na cytrynową babkę z dodatkiem masła.

Składniki:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml oleju
- 1 cytryna

Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Białka oddziel od żółtek. Do misy miksera załóż mieszadło. Dodaj białka i cukier. Ustaw obroty: 7 i czas: 5 minut. Następnie ustaw obroty: 4 i czas: 3 minuty. W tym czasie dodaj po jednym żółtku, przesianej mące, proszek do pieczenia i olej połączony z sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 

Sposób przygotowania tradycyjnego:
Białka oddziel od żółtka. Białka ubij na sztywno. Następnie, ciągle ubijając dodawaj partiami cukier. Kolejno po 1 żółtku, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i sok z cytryny.

Gotowe ciasto przelej do formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180C prez ok. 45-50 minut, do tzw."suchego patyczka".

Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. uwielbiam cytrynowe wypieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytryna nadaje całości takiego fajnego posmaku i babka nie jest wtedy za słodka :) Fajnie!

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.