Zawsze miałam z nim problem. Raz wychodził cudownie, raz wychodził za gęsty, a raz za rzadki. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na beszamel idealny, który może być bazą do np. sosu serowego! Ważne jest, aby do przygotowania beszamelu wykorzystać biały pieprz. To właśnie on powoduje, że beszamel wychodzi idealny. Poniżej znajdziecie sposób przygotowania na dwa sposoby - dla posiadaczy Tefal Companion oraz tradycyjny.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty białego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 2 szczypty białego pieprzu
Sposób przygotowania w Tefal Companion:
W misie miksera zakładamy trzepaczkę, wlewamy mleko i mąkę. Ustawiamy prędkość: 7 czas: 1 minuta. Następnie dodajemy masło i sok z cytryny. Ustawiamy program Sauce P1 (czas: 8 minut, prędkość: 4, temperatura: 90C). Pod koniec doprawiamy białym pieprzem i gałką muszkatołową.
Sposób przygotowania tradycyjnego:
Masło rozpuszczamy w małym garnuszku. Dodajemy mąkę i robimy jasnożółtą zasmażkę. Dodajemy mleko, sok z cytryny, gałkę i pieprz. Sos mieszamy aż zgęstnieje (ok.2-3 minuty - uwaga! beszamel zgęstnieje jeszcze po zestawieniu go z ognia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz