Pierwszy raz jagielnik jadłam w jednej z łódzkich wegetariańskich knajpek, jakieś 4 lata temu. Tak mi zasmakował, że postanowiłam odtworzyć jego smak w domu. Długo dochodziłam do idealnych proporcji ale w końcu mi się udało. Teraz mogę cieszyć się smakiem, pysznego jagielnika w domowym zaciszu, za niewielkie pieniądze, bo ten w knajpie kosztował 10zł za porcję :o I do tego jagielnik ma w sobie karmel i orzeszki - wegański snickers!
Składniki (na tortownicę o średnicy ok 23cm):
* spód:
- 1 szklanka płatków owsianych (użyłam bezglutenowych)
- 1 szklanka daktyli
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
* masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (suchej)
- 1 szklanka napoju kokosowego
- 1 szklanka wody
- 6 daktyli
- puszka schłodzonego mleczka kokosowego (gęsta część)
* polewa :
- 100g daktyli (najlepsze są te z Lidla :)
- 1 łyżka masła orzechowego
- 100ml mleka roślinnego/kokosowego/sojowego
Przygotowanie spodu:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
Przygotowanie w Tefal Companion:
Do misy miksera zakładamy ostrze ultra blade. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i kakao. Następnie dodajemy odsączone daktyle (wodę zostawiamy) oraz rozpuszczony olej kokosowy. Dolewamy 3-4 łyżki wody po parzeniu daktyli. Ustawiamy obroty:12 czas: 3 minuty. Powinna powstać klejąca masa z widocznymi płatkami owsianymi.
Przygotowanie tradycyjne:
Płatki owsiane miksujemy na mąkę. Odsączone daktyle z niewielką ilością wody (3-4 łyżki) miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę owsianą, wiórki kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy i kakao. Dokładnie mieszamy
Gotową masę przekładamy do foremki i wyrównujemy. Wsadzamy do lodówki.
Przygotowanie masy jaglanej:
Kaszę jaglaną przepłukujemy porządnie wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem.
Następnie kaszę jaglaną przekładamy do garnuszka i zalewany napojem kokosowym i wodą. Dodajemy daktyle. Wsypujemy szczyptę soli. Gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn. Ostawiamy na 15 minut.
Przygotowanie w Tefal Companion:
Do misy miksera zakładam ostrze ultra blade. Dodajemy ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną (razem z daktylami), oraz gęstą część mleczka kokosowego z puszki. Ustawiamy obroty:12 (pulsy) czas: 2 minuty. Następnie ustawiamy obroty: 12 czas: 3 minuty.
Przygotowanie tradycyjne:
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy gęstą część mleczka kokosowego i miksujemy blenderem na gładką masę (może to trwać nawet 15 minut).
Gotową masę wykładamy na schłodzony spód. Umieszczamy jagielnik w lodówce.
Przygotowanie karmelu:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na godzinę.
Namoczone daktyle i masło miksujemy na gładką masę. W czasie miksowania dolewamy mleko do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli karmel będzie za gęsty - dolewamy po łyżce wody z namoczonych daktyli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz