24 lipca 2018

Jak ugotować bób? Czy bób można mrozić? Jak zamrozić bób?

Jak ugotować bób?
Na pół kg bobu potrzebujemy 1 l wody i 1,5 łyżeczki soli.

Bób płuczemy i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy od wrzucenia od 7-10 minut (od zagotowania 3-5 minut). Bób gotowany krótko będzie zielony i chrupki - idealny do sałatek - i taki też ja lubię. Bób gotowany dłużej będzie miękki i mazisty.
Młody bób gotujemy krócej i jest słodszy od starszego, który jest bardziej mączny i fasolowy w smaku.

Jak mrozić bób?
Ja bób porcjuje i mrożę na płasko, tak aby móc później łatwo wyjąć porcję do gotowania. Mrożony bób również wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy od 15-20 minut (od wrzucenia) lub 8-15 minut od zagotowania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.