Jak ugotować kalafior w całości?
Kalafiora obieramy z liści i odcinamy zwiędłe kawałki. Dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą.
Do garnka wlewam wodę - ok.3 l - dodaję 1 łyżkę soli i sok z połowy cytryny. Do zimnej wody wkładamy kalafior i gotujemy pod przykryciem, od zagotowania ok 10 - 15 minut. Wbijamy w głąb kalafiora widelec, jeśli wchodzi bez problemu, kalafior jest ugotowany. Odlewamy wodę i dokładnie odcedzamy. Podajemy z przesmażoną bułką tartą na masełku lub jako dodatek do obiadu.
Jak ugotować kalafior w różyczkach?
Kalafiora obieramy z liści i odcinamy zwiędłe kawałki. Dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Dzielimy kalafiora na różyczki.
Do garnka wlewam wodę - ok.3 l - dodaję 1 łyżkę soli i sok z połowy cytryny. Do gotującej wody wkładamy różyczki kalafiora.
Gotujemy bez przykrycia ok 10-15 minut. Widelcem sprawdzamy, czy kalafior jest wystarczająco miękki.
Odlewamy wodę i dokładnie odcedzamy. Ugotowane różyczki podajemy z przesmażoną bułką tartą na masełku lub jako dodatek do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz