Sezon na jagody w pełni, więc nie mogło się obejść bez pierogów z jagodami. Podane ze śmietaną, są smakiem z mojego dzieciństwa. Do tego naładowane słodko-cierpkimi jagodami - żyć nie umierać! Lubicie pierogi z jagodami?
Składniki (na ok. 40 średnich pierogów):
* ciasto:
- 3 szklanki mąki (przesianej)
- 3/4-1 szklanka wrzątku
- 1 jajko (rozmiar L)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
* farsz:
- jagody ok 250g
- 2-3 łyżki cukru
- śmietana/jogurt
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki umieszczamy w maszynie i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (na wolnych obrotach).
Metoda ręczna:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy wgłębienie, dodajemy sól, jajko i olej. Zagniatamy ciasto, powoli dolewamy wrzątek, uważając, żeby się nie poparzyć. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.
Jagody mieszamy z cukrem.
Ciasto wałkujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość ok 2mm. Wycinamy krążki i nadziewamy jagodami, sklejamy pierogi.
Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty od wypłynięcia.
Podajemy ze śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz