22 marca 2013

Placki ziemniaczane z pieczarkami i jajkiem w koszulce

Moja, nietradycyjna, propozycja podania placków ziemniaczanych. Tutaj znajduje się wszystko to co lubimy - placki ziemniaczane, pieczarki i jajko w koszulce. Pycha! Do tego to rozpływające się żółtko. Nie będę się rozpisywać, bo musicie spróbować. Polecam!

Składniki:
- placki ziemniaczane (12-16 szt) (wg tego przepisu)
- 20 dag pieczarek
- 4 jajka
- woda do ugotowania jajek
- 2-3 łyżki octu
- olej
- sól, pieprz



Placki ziemniaczane usmażyć.
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju. Doprawić do smaku.
Wodę zagotować, dodać ocet. Jajko rozbić do szklanki. Wodę zamieszać łyżką/trzepaczką, aż powstanie wir i wlać, w sam środek wiru, jajko. Delikatnie zamieszać łyżką. Gotować do momentu, aż jajko po naciśnięciu (delikatnym!) będzie elastyczne i jędrne (u mnie zajęło to ok.4 minut - po 3 minutach sprawdzałam czy jest elastyczne i jędrne) - tutaj musicie sami zorientować się, jak długo musicie gotować jajko. Po ugotowaniu przełożyć jajko do zimnej wody i następnie dokładnie odcedzić (można ułożyć jajko na ręczniku papierowym).
Na środku talerza ułożyć "wieżyczkę" z  3-4 placków. Następnie usmażone i ciepłe pieczarki. Na koniec jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i podawać.


Smacznego!



5 komentarzy:

  1. O mamusiu, chcę to zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja fenomenalnie! Dawno nie jadlam plackow ziemniaczanych i myslalam, ze juz mi przeszla faza na nie, ale na widok twojej aranzacji chyba wrocila :)

    OdpowiedzUsuń
  3. apetycznie wyglądają:)ja uwielbiam takie pieczone na blachach pieca:) Niepowtarzalny smak!

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.