Warto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki.
Po wielokrotnym użytkowaniu kamienia, pojawią się na nim kilka plam i zacieków. Nic nie szkodzi. Plamy te świadczą o tym, że kamień doskonale się w Waszym piekarniku sprawuje.
Pewnie zadacie sobie pytanie - jak dbać o kamień, aby służył nam jak najdłużej?
Oto kilka moich rad:
Po pierwsze, zawsze podgrzewaj kamień razem z grzaniem piekarnika. Nigdy, ale to przenigdy, nie wkładaj kamienia, do gorącego piekarnika. Szok temperatury może spowodować to, że kamień nam po prostu pęknie, a Twoja pizza czy chleb będą się piekły nie równo.
Po drugie, bądź ostrożny podczas kładzenia ciężkich rzeczy lub zamrożonego jedzenia, na kamień. Kamień, w wyniku nagłego schłodzenia (przy mrożonce) bądź ciężaru, może nam po prostu pęknąć.
Kolejna rada dotyczy studzenia kamienia. Należy zawsze dokładnie wystudzić kamień. Należy uważać, bo podczas pieczenia, kamień nabiera wysokiej temperatury.
Naturalne jest, że na kamieniu pojawią się ciemniejsze plamy :)
Po czyszczeniu, kamień należy dokładnie wysuszyć. Nie należy umieszczać wilgotnego kamienia w piekarniku, bo może nam pęknąć.
Mam nadzieję, że kilka moich wskazówek pomoże Wam w pielęgnacji kamienia.
dobre rady, ostatnio dostałam taki kamien w prezencie, super sprawa
OdpowiedzUsuńJa kamienia nie mam, ale chcę kupić, więc rady przydadzą się jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPrzydatne dzięki
OdpowiedzUsuńDzięki za rady !
OdpowiedzUsuńNo to są logiczne rady inaczej się nie da
OdpowiedzUsuń