9 maja 2013

Pełnoziarniste bułki na drożdżach, z płatkami owsianymi i słonecznikiem

Przepraszam za nieobecność, ale majówka wytrąciła mnie całkowicie z blogowania. Ale powracam z pysznymi bułeczkami. Bułki te powstały zupełnie przez przypadek i z lenistwa. Z lenistwa, ponieważ nie chciało mi się iść pewnego dnia do sklepu po pieczywo. Wyszły przepyszne i sycące, szczególnie ze świeżym i soczystym pomidorkiem! Polecam.
Składniki (na 4 bułki):
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 łyżek płatków owsianych
- 25g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- słonecznik



Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły".
Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać zaczyn i ugnieść elastyczne ciasto (mikserem ok.5min).
Odstawić do podwojenia objętości.
Ciasto podzielić na 4 kawałki i z każdej części uformować bułki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 220C(bez termoobiegu).
Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem i obsypać ziarnami słonecznika.
Piec przez 20-25 minut.
Studzić na kratce.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Po zjedzeniu takich bułek już nigdy nie miałabym ochoty na sklepowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Śniadanie z pewnością było lepsze z takimi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.