26 lipca 2013

Keks, ciasto na białkach z borówką amerykańską

Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość i teraz żałuję. Chociaż....przynajmniej będę miała pretekst do ponownego upieczenia ciasta. Aha ciasto przygotowuje się bardzo szybko i niestety pięknie rośnie w piekarniku, żeby po wyjęciu opaść - ale to chyba wszystkie białkowe ciasta tak mają (?). Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową. Ciasto upiekłam w papierowych foremkach, które dostałam od firmy PapilArt - foremki takie idealnie sprawdzają się przy szybkich wypiekach i nie tylko :) Więcej informacji tutaj.


Składniki:
* ciasto:
- 5 białek
- 150 ml mleka
- 310 g mąki pszennej
- 150g miękkiego masła
- 220g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
* dodatkowo:
- 300-350g borówki amerykańskiej
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- cukier puder



Białka rozkłócić z mlekiem w miseczce.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy.
Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki).
Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć (gęsto - nie tak jak ja na zdjęciach ;) ) borówkę. 
Piekarnik rozgrzać do 180C (termoobieg). Ciasto piec ok.45-55 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Wystudzić na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!





* przepis pochodzi z bloga 'Słodka Pasja'

___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/



4 komentarze:

  1. Ja to bym pewnie napakowala borowek, ile wlezie :)
    A ciasta na bialkach bardzo lubie. Ostatnio wprawdzie w lodowce zalegaja mi zoltka, ale to sie predzej czy pozniej zmieni i wtedy zmajstruje sobie takie ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie, czy inne owoce też by się do tego nadawały? mam pełno agrestu (i białka na "zbyciu") i chciałabym go w jakieś dobre ciasto wpakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiam się, że agrest mógłby puścić za dużo soku i ciasto nie wyrośnie. Do tego może być za ciężki :(

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo za odpowiedź po przemyśleniu też doszłam do tego wniosku, dlatego dziś kupiłam borówki i teraz mogę ze spokojem upiec to ciasto ;)

      Usuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.