Jakoś na blogu ostatnio zrobiło się strasznie słodko ;) Żeby nie było, że blog ma tylko przepisy na ciasto, dzisiaj proponuję Wam pieczone drożdżowe pierogi z kurczakiem, cebulką, groszkiem i parmezanem. Coś pysznego! Smaczne zarówno na ciepło (ale kto by chciał jeść coś ciepłego w takie upały ;)) jak i na zimno(ta opcja lepiej do mnie dzisiaj przemawia ;)). Wystarczy dorobić do nich ulubiony sos i przekąska gotowa. Pierogi sprawdzą się zarówno na jakiejś domowej imprezie czy na pikniku. Polecam z czystym sumieniem!
Składniki:
* ciasto:
- 25g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 125 ml mleka + 2 łyżki
- 50g masła
- 3 żółtka + 1 jajko
* farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 średnia cebula
- 1/3 puszki groszku konserwowego
- tarty parmezan
- sezam/czarnuszka/gruboziarnista sól
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy do kurczaka
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać 1 łyżkę ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Odstawić do wystudzenia.
Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, 3 żółtka, rozczyn drożdżowy i mleko z masłem. Wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia (podwojenia wielkości).
W międzyczasie przygotować farsz.
Cebulę posiekać w kosteczkę. Pierś pokroić drobno. Podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać cebule i porządnie ją zeszklić. Doprawić do smaku. Wystudzić.
Dodać groszek i dokładnie wymieszać.
Ciasto dość cienko rozwałkować. Wykrawać krążki i faszerować je kurczakiem z groszkiem. Na wierzch farszu wsypać trochę tartego parmezanu. Zalepiać jak pierogi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
Pierogi posmarować rozkłóconym jajkiem z 2 łyżkami mleka.
Posypać czarnuszką/sezamem lub gruboziarnistą solą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez ok 15-20 minut.
Smacznego!
musza być pyszne ! ;) ja uwielbiam kurczaka z kukrydza wiec pewnie bym zmienila na kukrydze ;))
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie!
OdpowiedzUsuńTakiego pieroga nigdy nie odmawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący farsz, lubię drożdżowe pierogi :)
OdpowiedzUsuńWyglądają nieziemsko! Muszę wypróbować!:)
OdpowiedzUsuńCiasto genialne, farsze można komponować.
OdpowiedzUsuńZnakomicie wyszły niedawno z pieczarkami. Dziś 4 smaki: z mięsem, ze szpinakiem, ruskie oraz z kasza gryczana i grzybami.
Czy można zagnieść ciasto dzień wcześniej
OdpowiedzUsuń