To mój pierwszy sernik jagodowo-waniliowy. Zawsze robiłam tradycyjny lub czekoladowy. Z jagodami nie robiłam go nigdy. I żałuję. Bo jest pyszny. A kolor masy serowo-jagodowej - obłęd! Przepiękny!!! Napatrzeć się nie mogłam. Szkoda tylko, że pękł po środku, ale to moja wina, bo tak to jest jak się bierze człowiek za pieczenie ciast, po ciężkim dniu i w środku nocy i w środku tygodnia, gdzie na następny dzień należy wcześnie wstać. Ale uwierzcie mi, że na pewno zrobię go jeszcze raz i wtedy będzie piękny. Wstępnie miał być z galaretką na wierzchu, ale z powodu pęknięcia, postanowiłam dodać jagodowy sos.Sernik jest słodki, bo znajdziemy w nim, całą puszkę mleka słodzonego skondensowanego i prawie 3 tabliczki białej czekolady ;) Ale nie zraźcie się tym. Warto go spróbować, tym bardziej póki są jagody :)
Składniki:
* spód:
- 2 jajka
- 2 łyżki (płaskie) cukru
- 90g białej czekolady
- 50g masła
- 2,5 łyżki mąki pszennej
* masa serowa:
- 1kg sera twarogowa wielokrotnie zmielona
- 250g sera mascarpone
- 200g gęstej śmietany 22%
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 jajka
- 75 ml śmietany kremówki 30%
- 200g białej czekolady
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 2 szklanki jagód
- 1 laska wanilii
* sos jagodowy:
- 1 szklanka jagód
- 1-2 łyżki wody
- 1 łyżka cukru (lub więcej - w zależności od smaku)
Przygotowanie spodu ciasta:
Jajka ubić z cukrem na białą i puszystą masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlać do masy jajecznej. Ubijać na wolnych obrotach miksera. Dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę. Równomiernie rozsmarować ją nw formie (wyjdzie cienki spód ciasta). Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec ok 15 minut - do tzw."suchego patyczka". Odstawić do wystudzenia.
Przygotowanie masy serowej:
Ser twarogowy, mascarpone i śmietanę 22% zmiksować. Dodać mleko skondensowane i jajka. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół.
Połowę przełożyć do drugiej miski. Dodać śmietanę kremówkę, ziarenka z wanilii i rozpuszczoną, w kąpieli wodnej, białą czekoladę. Dokładnie zmiksować. Masę przelać na schłodzony spód.
Jagody dokładnie umyć i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sitko. Dodać do 2 części masy serowej i zmiksować. Dodać budyń i dokładnie wymieszać. Delikatnie przełożyć masę jagodową na masę serowo-waniliową.
Wyrównać wierzch ciasta.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec 40-50 minut, aż ciasto dobrze się zetnie. Po upieczeniu, delikatnie obkroić ciasto od brzegów tortownicy. Zostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu, sernik umieścić w lodówce, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem przygotować sos.
Jagody umyć, dodać cukier, wodę i przesmażyć je na niewielkim ogniu. Wystudzić.
Ciasto pokroić na kawałki i każdy kawałek polać sosem.
Smacznego!
ja już wyrażałam swoje ubolewanie na fb, że ten sernik nie jest w mojej kuchni, ale zrobię to jeszcze raz. wygląda pysznie! chętnie bym spróbowała. mniam. :)
OdpowiedzUsuńUpiecz póki dostępne są świeże jagody :) Bo na prawdę warto :)
UsuńJaka rozpusta! Cudowny :) U mnie dzisiaj serniczek, ale na zimno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDla mnie już ten wygląda pięknie, i ta jagodowa masa, acchh!
OdpowiedzUsuńCudnie wyglada, jestem pewna, ze smakuje jeszcze lepiej! Nie dziwie sie, ze nie moglas sie na niego napatrzec :)
OdpowiedzUsuń