4 stycznia 2014

Naleśniki z cydrem

Delikatne i pulchne naleśniki. Z dodatkiem cydru. Długo czekały na swoją publikację, bo znikały w mgnieniu oka. To dzięki zawartości cydru, naleśniki stają się puszyste. Najlepsze do słodkawego nadzienia. Naleśniki nie należą do najcieńszych, ale bez obaw - te grubsze równie dobrze smakują :) Ciasto na naleśniki najlepiej zrobić wcześniej, min.2 godziny przed smażeniem (może być nawet dzień wcześniej lub zostawić na noc - wtedy dodajemy trochę mniej mąki, bo z czasem ciasto robi się coraz bardziej gęste).


Składniki (na ok.12 naleśników):
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cydru
- 3 jajka
- 10g masła
- ok.1,5 szklanki mąki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli


Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier puder. Dodać jajka, mleko, roztopione masło i cydr. Zmiksować na gładką masę (będzie rzadkawa). Odstawić na min 2 h w chłodne miejsce.
Patelnię przetrzeć niewielką ilością masła. Smażyć rumiane naleśniki.

Smacznego!


___________________________
/*wpis zawiera lokowanie produktu/
Więcej na temat tej patelni znajdziesz tutaj
Sklep Neoflam


* przepis pochodzi ze strony 'Kwestia Smaku'

2 komentarze:

  1. Dodatek cydru mnie zaintrygował. Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cyder? Pierwszy raz słyszę o naleśnikach z nim. Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.