Przepyszne ciasto, które może udawać tort urodzinowy. Ale nie z tego powodu nosi taką nazwę. Oszukaniec - ponieważ zawiera w sobie tylko 1 jajko. Pewnie pomyślicie, że jak to, że tylko jedno jajko? Tak. A smakuje jak jakieś wyśmienite ciacho z kremem. Polecam z czystym sumieniem. Najlepiej smakuje po nocnym leżakowaniu w lodówce. Przepis ten dostałam od swojej Przyjaciółki, za co bardzo dziękuję.
Składniki (na blachę 26x21 cm):
* ciasto:
- 100g masła/margaryny
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki dżemu/konfitury (opcjonalnie)
* krem:
- 0,5 l mleka
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 200g masła
- laska wanilii
- rodzynki
- 2 łyżki kakao
* polewa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml mleka
Ciasto:
Masło rozpuścić, dodać mleko i cukier. Zagotować. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, proszek i kakao. Dodać jajko i mleko z masłem oraz dżem/konfiturę (opcjonalnie). Wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok 45-50 minut. Do tzw. "suchego patyczka". (ciasto będzie mokre - a'la brownie). Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
Krem:
Z mleka, mąki (ziemniaczanej i pszennej) i wanilii ugotować budyń (z mleka odlać ok 3/4 szklanki, w której wymieszać mąkę i wlać ją do gotującego się mleka z wanilią, zagotować jak budyń). Przestudzić.
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo wystudzony budyń. Utrzeć na jednolitą masę.
Masę podzielić na pół. Do jednej dodać rodzynki (ilość dowolna) a do drugiej kakao. Porządnie wymieszać.
Wystudzone ciasto przeciąć na 3 cienkie blaty i przełożyć je kremem. Wierzch polać polewą.
Polewa:
Mleko zagrzać, dodać cukier i rozpuścić w nim masło. Zdjąć z ognia.
Wrzucić połamaną czekoladę. Porządnie wymieszać, do uzyskania
błyszczącej polewy. Lekko przestudzić.
Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Nie mam na stanie mąki ziemniaczanej. Czy można ją zastąpić pszenną, bądź budyniem? Kamila
OdpowiedzUsuńMożesz użyć zwykłego budyniu. Wtedy nie dodajesz już cukru pudru, chyba, że budyń jest bez cukru ;)
UsuńCzy krem może się składać z samego budyniu?też to podzielić na połowę i do jednej dodać kakao?
UsuńBudyń ugotuj i wystudzony utrzyj z masłek - powstanie tzw krem karpatkowy. Ten krem dzielisz na pół i do jednej części dodajesz kakao a do drugiej rodzynki :)
UsuńPyszne ciacho ;) Jakie wymiary ma forma?
OdpowiedzUsuńForemka w której piekłam, jest mniejsza od tych standardowej wielkości. Na pewno jest większa niż połówka tradycyjnej. Mogę powiedzieć, że taka 3/4 wielkości tradycyjnej. Im mniejsza będzie forma, tym grubsze będą blaty. Niestety nie jestem w stanie dokładnie napisać jakie ma wymiary blaszka w której piekłam, ponieważ nie mam do niej aktualnie dostępu :( Jak będę miała ją pod ręką, to zmierzę.
Usuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :) Ciekawy patent oszukańczy :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się po prostu idealnie! i ta lśniąca polewa, cudo! :)
OdpowiedzUsuńinspirujące ciasto ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCo zrobic z tym dzemem/konfitura - do czego to dodac?
OdpowiedzUsuńwlasnie tez sie zastanawiam po co dzem.dorota
OdpowiedzUsuńAnonimowy - przepis poprawiony. Dżem dodajemy do ciasta przed pieczeniem :) Dziękuję, że zauważyliście/łyście :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie :>
OdpowiedzUsuńJakie ładne, zgrabne kosteczki Ci wyszły :) U mnie zawsze wyglądają jak poszarpane ;)
OdpowiedzUsuńrobi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blachy? :) wygląda niesamowicie...
OdpowiedzUsuń26x21 cm :) ciasto warte zrobienia :) polecam :)
UsuńWygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na większej blaszce (nie widziałam wtedy komentarza z wymiarami) i masakra :/ Krem, polewa pycha, ale samo ciasto wyszło twarde (piekłam nawet krócej niż zalecane) i ogóle niezbyt smaczne.
OdpowiedzUsuńSzkoda, ze Ci nie zasmakowalo. Może dlatego, że ciasto wyszlo Ci za twarde ? Niestety im wieksza blacha tym czas trzeba bardzo skrocic, bo wyjdzie z ciasta kamien. Mam nadzieje, ze dasz Oszukancowi jeszcze jedna szanse i upieczesz go w mniejszej blaszce i zasmakuje. Dobrze, ze chociaz kremy i polewa smakowala :) Zauwazylam sama, ze najlepsze ciasto jest po nocy w lodowce :)
UsuńAha i zapomniałam dodać, że tak jak piszę, ciasto w konsystencji przypomina brownie - bedzie lekko zbite. Niestety nie jest to ciasto biszkoptowe ;)
UsuńBrownie uwielbiam, ale moje zdecydowanie go nie przypominało :( Dam, dam :) Następnym razem na mniejszej blaszce :)
UsuńTrzymam kciuki, zeby w mniejszej blaszce wyszlo i smakowalo :) Daj znac :)
Usuńpysznie wygląda,i w sumie łatwy do zrobienia,przygotuję takie na niedziele :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie że aż trudno uwierzyć, że zawiera tylko 1 jajko :o
OdpowiedzUsuńTwarde suche. Nie wyszlo
OdpowiedzUsuńOj może za długo trzymałaś w piekarniku? Trzeba pamiętać, że piekarnik piekarnikowi nie równy i jeden piecze szybciej, drugi wolniej. Z ciasta powinien powstać ala murzynek.
Usuń