Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Długo utrzymuje świeżość i nie kruszy się podczas krojenia.
Polecam zrobić swój własny, razowy (i nie tylko) chleb - a nie kupicie już tego ze sklepu. Kto już piekł w domu i trafił na swój przepis - wie o czym mówię ;)
Składniki (na keksówkę o wymiarach 24cm x 11 cm):
- 300g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200g mąki żytniej razowej 2000
- 2 op drożdży instant (14g)
- 1,5-2 łyżeczki soli
- 70g pestek dyni
- 80g nasion słonecznika
- 350 ml ciepłej, przegotowanej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Mąki wymieszać z solą i drożdżami. Umieścić w misce miksera. Stopniowo dodawać przegotowaną wodę i oliwę. Wyrabiać przez 20 minut. Pod koniec dodać nasiona słonecznika i pestki dyni (zostawić trochę (10g) pestek na wierzch chleba).
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 40 minut (do podwojenia objętości).
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch przetrzeć wilgotną dłonią, posypać pestkami dyni lekko przyciskając.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia na 30 minut (do podwojenia objętości).
Piekarnik nagrzać do 200C (bez termoobiegu, tylko góra i dół). Wsadzić wyrośnięty chleb i na dół piekarnika wyłożyć kilka kostek lodu.
Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut, do tzw "suchego patyczka".
Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Smacznego!
Piękny wyszedł ci ten chleb :) Fajny, bo wieloziarnisty :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wyszedł również bardzo dobry. Już planuję różne kombinacje smakowe :)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńCzuć go bardzo drozdżami??
OdpowiedzUsuńDługo zachowuje świeżość? Bo wygląda bardzo smakowicie i chętnie bym go zrobiła.
Drożdżami nie czuć, chleb jest długo świeży i nie kruszy się podczas krojenia :) Nie próbowałam go mrozić, więc na ten temat się nie wypowiem ;)
UsuńPięknie wygląda - ciągle szukam nowych chlebowych przepisów, więc ten na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńile kromek chlebka mniej więcej wychodzi z tego bochenka? wygląda obłędnie naprawdę! muszę spróbować go zrobić, choć trochę się boję, gdyż nigdy nie piekłam chleba :)
OdpowiedzUsuńto zależy jak grube te kromki będą ;) Ja jem 2x dziennie po dwie kromki i taki chlebek, na jedna osobę starcza mi na 4-5 dni :)
UsuńBardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry :)
OdpowiedzUsuńSuper, że smakuje :))
UsuńWitam..
OdpowiedzUsuńA mąka pszenna pełnoziarnista jaki typ ?
Pozdrawiam
Witam. Do przepisu używałam pełnoziarnistej mąki od Gdańskich Młynów jak i również Pełne ziarno od Lubelli :)
UsuńA może być zamiast pszennej pełnoziarnistej której nie mogę znaleźć pełnoziarnista z orkiszu ?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńSzczerze to nigdy nie pieklam sama chleba, zawsze wychodziłam z założenia, że strasznie trudno się to robi. Widząc jednak przepis chyba musiałabym kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pełnoziarniste pieczywo. :)
OdpowiedzUsuńA te kostki lodu to tak bezpośrednio na ten blat dolny piekarnika czy na jakąś blaszkę?
OdpowiedzUsuńJa wrzucam bezpośednio na dół piekarnika :) ale można również na blaszkę :)
UsuńCzy zamiast maki żytniej razowej można użyć maki żytniej? Z podanej porcji składników wychodzi jedna czy dwie blaszki chlebka?
OdpowiedzUsuńTak, można zamienić. Z podanych składników wychodzi jedna blaszka chleba.
UsuńA czy te ciasto jest takie dość gęste i twarde bo takie mi wyszło..i jeśli nie mam kostek lodu to co? ��
OdpowiedzUsuńCiasto powinno być gęstawe ale na pewno nie twarde. Należy pamietać, że mąka mące nie równa i czasami trzeba dodać więcej wody, tak, żeby ciasto wyszło gęste ale elastyczne. Jeśli chodzi o brak kostek lodu, to na dno piekarnika należy postawić naczynie z wodą :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńA keksówka taka mniejsza ma być?
Użyłam keksówkę o wymiarach 24cm x 11 cm :)
Usuń