9 kwietnia 2018

Surówka z młodej kapusty, zielonego ogórka, marchewki i koperku

Dawno na blogu nie pojawiał się przepis na surówkę. Dzisiaj to nadrabiam. Przedstawiam Wam pyszną, "szeleszczącą" pod zębem i delikatną w smaku surówkę. Idealna na teraz, kiedy na targu możemy dostać młodą kapustę, młode ogórki i pięknie pachnący koperek. Surówka ta jest bardzo dobra i lekka. Przepis na nią dostałam od Koleżanki z pracy. Oczywiście nie obeszło się bez mojej małej modyfikacji - dodałam marchewkę, bo bez niej, jakoś tak mało kolorowo na talerzu było. I to był strzał w 10! Następnym razem dodam jeszcze trochę konserwowej kukurydzy. Będzie pysznie. Jak widzicie, surówkę tą można dobrowolnie modyfikować. Surówka ta idealnie nadaje się zarówno na obiad, jak i do grillowanych mięs. Polecam.
 
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 2-3 zielone ogórki
- 2 marchewki
- pęczek koperku
- 1-1,5 łyżki cukru
- sól i pieprz
- 50 ml octu


Kapustę drobno pokroić. Ogórki i marchewkę obrać. Z ogórka, łyżeczką, wyjąć pestki i pokroić w plasterki. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Koperek posiekać.
Wszystko umieścić w misce i wymieszać. Zasypać cukrem, solą, pieprzem i wlać ocet. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na min 30 min do przegryzienia*.

Smacznego!


* surówka jest równie smaczna i chrupiąca na następny dzień.

2 komentarze:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.