3 kwietnia 2018

Chrupiące, najlepsze gofry wg. przepisu M.Roux

Jedne z najlepszych, chrupiących gofrów jakie kiedykolwiek jadłam. Przepis i wykonanie bardzo łatwe. Dla mnie najlepsze, same z cukrem pudrem. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne z kubkiem gorącego kakao. Więcej rozpisywać się nie będę, bo trzeba je spróbować.

Składniki:
- 160g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 1 łyżka cukru pudru
- 50g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka (250ml) mleka
- szczypta soli



Masło rozpuścić i wystudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka, rozpuszczone masło i mleko. Zmiksować na gładką masę. Dodać, delikatnie białka i wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać. Wylewać porcjami ciasto i piec, aż gofry będą złote.

Smacznego!



* przepis pochodzi z książki "Jajka" M. Roux

12 komentarzy:

© Cook Yourself 2012-2018

Wszystkie zdjęcia i teksty są własnością autorki blogu. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie, bez wiedzy i zgody autorki blogu, jest zabronione.